• naslednja postaja / jane's walk Celje 2017 / 5.5.2017
  • prejšnja postaja / IV. Arhitekturni maraton 2016 / oktober 2016
  • naslednja postaja / podelitev Zlate kocke / 30.3.2017Jane's Walk 2017 v Celju /
urbani sprehod Jane Jacobs z naslovom ZAčutimMESTO


V letošnjem letu se Celje že šestič pridružuje globalni akciji urbanih sprehodov, ki pod imenom ''Jane's Walk'' po celem svetu potekajo vsako leto v začetku meseca maja. Sprehodi obeležujejo ime in ideje Jane Jacobs, celjski sprehod pa bo prav tako kot ostali sprehodi po svetu ozaveščal o pomenu mest. Tokrat bomo na sprehodu po starem mestnem jedru »ugasnili« oči in poskušali začutiti mesto z vsemi ostalimi čutili. Ali lahko mesto doživljamo tudi z vonjem, sluhom in tipom? Ali se lahko po mestu orientiramo brez uporabe vida? Kako posamezni kotički mesta s svojo mikrolokacijo (ne)ugodno vlivajo na naša čutila? Vabljeni!

kraj in čas začetka sprehoda / petek, 5. maj 2017 ob 12.00

zbirno mesto / trg pred Mestno občino Celje, letak

pot sprehoda / Vodila nas bo po starem mestnem jedru. Pot ni javno objavljena, ker želimo sprehajalce spodbuditi, da se po mestu orientirajo brez uporabe vida. Na sprehodu bodo uporabljene preveze za oči.

organizator sprehoda / Metro SR, zavod za prostor Savinjske regije

vodji sprehoda / dr. Mojca Furman Oman (mojca@metro-sr.org) in mag. Gorazd Furman Oman, telefon 03 4900 409, gsm 031 555 201

zaključek sprehoda
/ sprehod traja približno uro in pol

vpliv vremena / sprehod se izvede v vsakem vremenu

vstopnina
/ dobra volja (sprehode po celem svetu organizirajo prostovoljci)

pretekli sprehodi v Celju / od leta 2012 se tudi v Celju pridružujemo globalni akciji, prvo leto smo se sprehajali po mestnem jedru na sprehodu z naslovom (o)živimo mesto, naslednje leto smo hodili po soseski Slavko Šlander na sprehodu danes grem v šolo peš!, sledil je sprehod po Kareju 9 z naslovom živeti v starem mestnem jedru, leta 2015 smo se sprehajali po Lavi na sprehodu s tematiko prostori druženja v soseski Lava, lani pa smo skupaj z dijaki Gimnazije Celje - Center pripravili sprehod Trajnostna mobilnost - predlogi za ureditev Kosovelove ulice. Vabljeni na sprehod tudi v 2017!

najave /
uradna stran Jane's walk, svetovni organizator
IPOP, slovenski koordinator
spletni napovedniki: dogodeksi
Mreža za prostor, spletna stran


zelen zelen zelen zelen zelen rdeca rdeca siva siva siva siva crna crna crna crna crna reka reka reka reka reka